Meer dan 300 verkooppunten in NederlandBoven € 50,- gratis verzendingOp werkdagen voor 10:00 besteld, morgen in huisOrthopedische hulpmiddelen op maat

Meer dan 300 verkooppunten in Nederland Boven € 50,- gratis verzendingOp werkdagen voor 10:00 besteld, morgen in huisOrthopedische hulpmiddelen op maat

Cryotherapie – De nieuwste revalidatie trend

Cryotherapie – De nieuwste revalidatie trend
Gepost in: Sporten, Blessures
Cryotherapie vindt zijn oorsprong bij dr. Yamaguchi in Japan. Hij ontwikkelde in 1978 een behandeling voor reumatische artritis waarbij de huid van patiënten kortstondig werd bevroren als een vorm van pijnbestrijding. Zijn werkwijze werd overgenomen in tientallen Duitse ziekenhuizen waarna de techniek werd overgenomen door andere Europese landen. In Nederland staat cryotherapie nog in de kinderschoenen. Wim Hof beter bekend als ‘The Iceman’, is een van de pioniers op het gebied van koudetechnieken in Nederland.

Het lichaam is een ingenieus zelfregulerend systeem. Als je in de vrieskou buiten loopt geven verschillende receptoren een signaal af aan de hersenen dat het koud is, dit triggert de beschermingsmechanismen in het lichaam (sanogenetische systeem).
Om de koude bedreiging weerstand te bieden verkleint het lichaam de bloedvaten om zoveel mogelijk warmteverlies te voorkomen (vasoconstrictie). Primair bij de ledematen, dit verklaart koude handen en voeten omdat de cruciale organen zo lang mogelijk beschermd moeten worden.

Het ondergaan van cryotherapie is het blootstellen van het lichaam aan extreme kou van
-100°C tot wel -140°C voor enkele minuten. Het verkoelen van het lichaam heeft in eerste instantie geen gewenst resultaat op (pijn) verdoving na. Het gaat bij cryotherapie over het proces wat optreed na de 1-3min verkoeling.

Dezelfde receptoren die de kou signaleren werken natuurlijk ook om warmte te signaleren.
Zodra het lichaam uit de cryotherapiekamer komt start het herstelproces. De receptoren geven een signaal af aan de hersenen dat de omgevingstemperatuur weer veilig is en dat de bloedvaten weer open kunnen (vasodilatatie). De bloedsomloop krijgt hierdoor weer een boost door heel het lichaam.

Ondertussen heeft het lichaam als verdedigingsmechanisme het bloed voorzien van hormonen en enzymen. Het zuurstofrijke klimaat van de cryotherapie zal het zuurstofgehalte in het bloed laten stijgen waardoor tijdens de circulatie beschadigd weefsel sneller herstelt. De afvalstoffen worden door het verrijkte bloed sneller en effectiever afgevoerd.

Fysiologisch is het interessant om waar te nemen dat als gevolg van cryotherapie naast endorfine ook noradrenaline wordt vrijgemaakt. Noradrenaline is niet alleen een hormoon maar ook een neurotransmitter die positieve invloed heeft op stemming, aandacht en focus.
Het is bekend dat noradrenaline helpt pijn te verminderen, het metabolisme te verbeteren en ontstekingen te remmen.

In het medische/wetenschappelijke landschap van Nederland is cryotherapie nog geen bewezen behandelmethode. Desondanks zijn er al vele gebruikers over de hele wereld die wel bewezen resultaten delen. In Duitsland komt de therapie zelfs in aanmerking voor vergoeding.

Belangrijk om te weten is dat het niet ongevaarlijk is, daar je met extreem koude temperaturen werkt. Professioneel toezicht is om die reden altijd noodzakelijk.

Kijk voor verwante producten naar: 801 en 820

3 april 2020
600 view(s)
© 2021 Eenblessure.nl - Alle prijzen zijn inclusief BTW