Kinesiotape is de laaste jaren steeds bekender geworden in de (sport-)wereld. De felle kleuren die gebruikt worden zijn niet te missen en we zien ze dan ook met grote regelmaat terug bij topatleten in verschillende sporten.
Steeds meer mensen maken gebruik van kinesiotape. Het bijzondere is dat er ondanks vele studies naar de werking van kinesiotape nog geen unanieme conclusie is in de helende werking. De vraag die we ons zelf kunnen stellen is: waarom is kinesiotape zo populair geworden in de revalidatie wereld als het géén effect heeft?
1. Wat is Kinesiotape?
Feit:
- De tape is gemaakt van dicht op elkaar geweven elastische katoen. De kwaliteit van deze katoen is essentieel voor het draagcomfort en hoe goed deze bestand is tegen vervorming. Goedkopere tape bevat veel minder vezels per cm2, wat wijst op dikke, goedkope katoenen vezels. De lijmlaag van de tape is van polyacrylaat. Deze lijmlaag is erg duurzaam en waterproof, hierdoor blijft de tape beter en langer zitten bij bewegen, zweten en zwemmen. De bekende sporttape (witte tape) is van zinkoxide, welke veel agressiever is voor de huid.
Fabel:
- De tape heeft géén medicinale werking. Er zitten geen ontstekingsremmende stoffen of stimulerende middelen in. - De tape is géén vervanger van een fysiotherapeut, osteopaat, revalidatie coach en/of arts. De klachten die je wil ondervangen verdwijnen niet. Advies van een specialist blijft belangrijk.
2. Welke werking heeft Kinesiotape?
Feit:
- Fluid effect: De elastische eigenschappen van de kinesiotape veroorzaken een verticale lift van de huid (door de vorming van rimpels) vanaf het onderliggende weefsel. Dit decomprimeert de ruimte tussen de huid en spieren. Deze ruimte (subcutane ruimte) bevat veel belangrijke zaken zoals zenuwuiteinden, bloedvaten, etc. Deze decompressie bevordert een verbeterde bloed- en lymfestroom in en uit het getapete gebied. Dit zorgt voor een snellere afvoer van afvalstoffen en pijnopwekkende stoffen, wat de genezing bevordert.
- Neurologisch effect: De aanwezigheid van tape op de huid helpt het lichaam om een niet-pijnlijke stimulus te geven in een pijnlijk gebied, waardoor het moeilijker is voor de zenuw om pijn door te geven aan de hersenen. Door de decomprimerende eigenschappen van de tape (convolutions) wordt de druk verminderd en daarmee ook de druk/compressie op de zenuwuiteinden net onder de huid. Tapen over hele ‘strakke’ spieren zorgt voor een gevoel van minder ‘stramheid’ en gevoeligheid in die spier. Tapen over zwakke, pijnlijke en beschadigde spieren of andere weefsels, zorgt voor ondersteuning van het weefsel van buitenaf. Door deze verandering van ‘weefselactiviteit’ zullen de onderliggende zenuwen een ander signaal afgeven aan de hersenen.
- Mechanisch effect: De kinesiotape rekt alleen in de lengte en kan gemiddeld 40-60% uitrekken. Deze eigenschappen van de tape komen overeen met de eigenschappen van de huid. Dit helpt het ‘stabilisatiesysteem’ van het lichaam door toevoeging van extra stabiliteit, rek en bewustwording. Het kan ook een rol spelen bij het herstel van het schuif-/glijmechanisme van de verschillende bindweefsellagen.
Fabel:
- De blauwe kleur heeft géén verkoelende werking, zoals de roze/rode variant géén verwarmend effect heeft. Iedere kleur heeft exact dezelfde werking.
- De tape blijft géén weken zitten. Ten eerste heeft de werking van tape alleen zin als het op de juiste manier is aangebracht. Dit houdt in dat de tape met de juiste hoeveelheid rek en de juiste hoeveelheid rek in het weefsel moet worden aangebracht. Daarnaast zal de tape na enkele dagen door de wrijving, beweging en het zweten uiteindelijk aan de randen loslaten. De kans op het opkrullen neemt dan flink toe.
Nu rest de vraag, heeft kinesiotape nut? Het antwoord is wetenschappelijk nog niet beantwoord, maar er zijn genoeg signalen dat de werking een positieve bijdrage levert aan het herstel.
Ik sluit af met de volgende tips:
1. Bij twijfel over je klacht raadpleeg altijd een specialist voordat je zelf gaat dokteren.
2. Verwacht geen wonderen. Kinesiotape is bedoeld als een ondersteunend attribuut in je herstel. Een goed opgebouwd revalidatieproces is nog steeds noodzakelijk.